Motosiklet Yarış Kategorileri (Sınıfları)

 Motosiklet yarışları birçok kategoriye ayrılmaktadır. Burada sizlere bunların ne olduğunu ve yarışlar hakkında kısa bilgiler vereceğiz. Hadi başlayalım;

Moto GP

Asıl adı Grand Prix olan en bilindik yarışlardır. Grand Prix'te yarışlar 3 sınıfa ayrılır. Bunlar;

Moto3: 2012 senesinde tanıtılan bu sınıfta 250 cc, 4 zamanlı motorlar yarışır. Daha önceleri 125 cc, iki zamanlı motorlar yarışmaktaydı. Bu yarış sınıfı ayrıca yeni sürücüler için 25 bütün sürücüler için 28 yaşla sınırlıdır.

Moto2: 2010 senesinde Dorna Sports sponsorluğunda gerçekleşmiştir, 600 cc ve 4 zamanlıdır. Bu sezondan önce orta sınıf 250 cc, 2 zamanlıydı. 2010 sezonunda Moto2 her iki motor türünü de kabul etmiştir. 2011'den itibarense yalnızca 4 zamanlı Moto2 makinaları kabul edilmiştir.

Moto1: 1000 cc, dört zamanlı makinalar ile gerçekleşmektedir.

SUPERSPORT

Supersport yarışları modifiye motosikletlerin kullanıldığı bir başka yol yarışıdır. Supersport yarışında yer alabilmek için bir motosikler 4 zamanlı, 4 silindir için 400 ile 600 cc arasında; iki silindirliler içinse 600 ile 750 cc arasında olmalıdır. Ve FIM homologasyon gereksinimlerini karşılar durumda olmalıdır. Supersport düzenlemeleri Superbikes düzenlemelerine göre çok daha sıkıdır.

SUPERBİKE

Superbike yarışları modifiye motosikletlerin yarıştığı motor yarışlarıdır. Superbike yarışlarında yarışacak motosikletlerin motorları en az 4 zamanlı olmalı, ikizler için 800 cc ile 1200 cc arası; 4 silindirliler için ise 750 cc ile 1000 cc arasında olmalıdır. Makinenin mekanik unsurları değiştirilmiş olsa dahi önden, arkadan ve yanlardan görünüşü homologasyon kurallarına uygun olmalıdır.

SUPERMOTO

Süpermoto, yol yarışı ile motokros arasında bir geçiş kategorisidir. Motosikletler genel olarak yol yarış tipi lastikli motokros tipi motosikletlerdir. Yarış pisti yol ve toprak karışımıdır, kapalı pistlerde ya da trafiğe kapatılmış kamuya açık yerlerde yapılabilir.

SUPERKROS

Süperkros (kısaca SX) özetle kapalı motokrostur. Süperkros sürücüler için daha teknik ve ritimlidir. Genellikle açık ya da kapalı arenalar, stadyumlar tercih edilmektedir. Kuzey ABD'de bu spor büyük beyzbol stadyumlarını dolduracak kadar popüler hale gelmişken, Avruoa'da Motokros'un arkasında kalmıştır ve daha az popülerdir.

Diğer içeriklerimize de bakmayı unutmayın.