Motosiklette Vites


İlk olarak bilmeyenler için evet arkadaşlar motosiklette de vites vardır. Hatta aynı arabalardaki gibi seçenekler bile vardır. Mesela ne gibi otomatik vites seçeneği gibi. Bizim amacımız burada motosiklet hakkında küçük fikirler vermek. Mesela bir diğer bilgide arka fren gidonda olmuyor.(otomatik vites ve scooter'lar hariç).Peki nerede oluyor ? Vites sol ayak hizasında fren ise sağ ayak hizasında bulunuyor. Vites değiştirme ise şanzıman ters olmadıkça yukarı vites attırma aşağı ise vites düşürmedir. Genel olarak böyledir. Evet motosiklet hakkında ufak tefek bilgileri öğrendiğimize göre bilmeyen arkadaşlarınızı bilgilendirebilirsiniz😉. Bir diğer efsaneleşmiş söz ile vereceğim bilgi çok önemlidir. Nereye bakarsan oraya gidersin. Bu tam anlamıyla doğru bir sözdür. Tıpkı bisikletteki gibi sağa sola bakıp düştüğümüz zamanları hatırlayın. Buda tıpkı onun gibi bir şeydir. O yüzden motosiklet kullanırken sadece yola ve önünüze bakmaya dikkat edin. Bir diğer ipucu ise eğer motorunuzda ABS yok ise yağmurlu havalarda çok fazla hız yapmayın motoru yatırma ihtimaliniz maalesef çok yüksek bir ihtimaldir. 

Vites değiştirmek için üç temel kontrol noktasına dikkat edilir.
1) Gaz (Sağ elcik) 
2) Debriyaj (Vitesli Motorlarda Sol Elcikte Fren Kolu Yerine Debriyaj Kolu Bulunur)   
3) Vites Pedalı ( Sol Ayağın Altında)

Debriyajı tamamen kendinize doğru sıkın, motor dışarı çıkacak, böylece gaza bassanız bile motosikletiniz hareket etmeyecektir. "N" boşta demektir. Bir dişli göstergesi varsa bunu yapın. Motor vitesteyken, vites "N" konumundayken debriyajı yavaşça bırakmaya başlarsanız, motorun çalışmak istediğini göreceksiniz.

Bir motosiklette, arabalardan farklı olarak, vites değişimleri sırayla gerçekleşir. Yani boş vitesten istediğiniz vitesi 3. veya 5. vitese alamazsınız.

Motosikletlerde vites sıralaması;

1’inci vites
Boş Vites (N)
2’inci vites
3’üncü vites
4’üncü vites
5’inci vites  
6’ıncı vites (var ise)

Gelelim Vites nasıl attırılır.

1.Debriyaj Sıkılır.
2.Vite pedalı yardımıyla uygun vites seçilir.
3.Motosikletin devri ayarlanır.
4.Debriyaj yavaşça bırakılır.( Aniden Bırakılmamalıdır.)
5.Debriyaj bırakılırken gazın şiddetini ayarlanır.

Burada yazımızı sonlandırmış bulunmaktayız. Daha fazlası için bizi takip etmeyi unutmayın. Sizin de böyle bildiğiniz ufak ipucular varsa yorumlarda belirterek yeni sürücülere destek vermiş olursunuz. Sitemizde bir motorcu sözleri makalemiz vardır. Sizlerden gelen yazıları seçerek instagram adresimizde paylaşıyoruz. Sizde tıklayarak o makalemize giderek yorumlara bir söz yazarak bizlere destek verebilirsiniz.  Motorcu Tayfa ailesi olarak sizlere sağlıklı günler dileriz.

Etiketler:Vites nasıl değiştirilir, Motosiklet vites Sıralaması,